Un oficial al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) oferă claritate cu privire la finanțarea descentralizată, în timp ce cântărește beneficiile și riscurile acesteia.
Într-o declarație, comisarul SEC Caroline A. Crenshaw spune că DeFi oferă oportunități și avantaje notabile, dar aspecte ale sectorului rămân pline de confuzie.
„DeFi prezintă o multitudine de oportunități. Cu toate acestea, prezintă și riscuri și provocări importante pentru autoritățile de reglementare, investitori și piețele financiare. În timp ce potențialul de profit atrage atenția, uneori o atenție copleșitoare, există și confuzie, adesea semnificativă, cu privire la aspectele importante ale acestei piețe emergente.”
Crenshaw spune că investiția se află în „nucleul activității DeFi” și unul dintre beneficiile de care se bucură participanții este capacitatea de a transfera active „rapid și ușor”.
„Dezvoltatorii au construit, de asemenea, contracte inteligente care oferă persoanelor fizice capacitatea de a investi, de a scala acele investiții, de a lua o varietate de poziții derivate și de a muta activele rapid și ușor între diverse platforme și protocoale. Și există proiecte care arată un potențial de creștere a eficienței scalabile în ceea ce privește viteza tranzacțiilor, costul și personalizarea.”
Aspecte pe care comisarul nu le agrează
Comisarul SEC spune că a se baza pe investitori pentru a efectua diligența corespunzătoare înainte de a investi în DeFi este inadecvat.
„În consecință, abordarea actuală a participanților la DeFi de „atenție la cumpărător” nu este o bază adecvată pe care să construim piețe financiare reimaginate. Fără un set comun de așteptări de conduită și un sistem funcțional care să pună în aplicare aceste principii, piețele tind spre corupție, marcată de fraudă, tranzacții proprii, activitate de tip cartel și asimetrii informaționale. În timp, aceasta reduce încrederea și participarea investitorilor.”
Crenshaw spune că unele ecosisteme DeFi ar trebui să fie sub jurisdicția SEC și, prin urmare, dezvoltatorii ar trebui să solicite clarificări de la autoritățile de reglementare dacă nu sunt siguri de starea proiectului lor.
„O varietate de participanți, activități și active DeFi intră în jurisdicția SEC, deoarece implică valori mobiliare și comportamente legate de valori mobiliare. Dar niciun participant DeFi din jurisdicția SEC nu s-a înregistrat la noi, deși continuăm să încurajăm participanții la DeFi să se implice cu personalul.
Sugestia comisarului este că dacă echipele de dezvoltare DeFi nu sunt sigure dacă proiectul lor se află în jurisdicția SEC, ar trebui să contacteze Centrul strategic pentru inovare și tehnologie financiară al SEC… sau celelalte birouri și divizii, toate având experți în probleme legate de la activele digitale.